Doğalgaz Tesisatı
Yazar : TT Yapı Mimarlık, 02.05.2021
Doğalgaz, ülkemizde 1980’li yılların ikinci yarısında kullanılmaya başlanmıştır. Fakat, halihazırdaki yasal mevzuatların yetersizliği, eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin eksik yapılması sebebiyle, bazı belirgin hatalara da sebebiyet vermektedir. Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan doğalgaz, diğer yakıtlara oranla daha ekonomik ve çevre kirliliği açısından daha emniyetli bir enerji kaynağıdır.
Doğalgazın Özellikleri
- Doğalgazın en bilinen özellikleri, renksiz, kokusuz ve zehirsiz bir gaz olmasıdır.
- Ticari kullanıma sunulan doğalgazda genel olarak, %80-95 metan, %5-10 etan ve propen olarak adlandırılan hidrokarbonlar bulunur. Geriye kalan kısım ise, azot, karbondioksit, hidrojen sülfür ve helyum gazlarıdır.
- Doğal gaz mavi alevle yanan bir gazdır.
- % 5-15 gibi belirli oranda hava ile karıştığında ise patlayıcı özelliği bulunur.
- Doğal gazın içerisindeki tüm maddeler yanıcıdır. Bu sebeple gazın tümü yanar.
- Hava ile çok iyi karıştığından, hava fazlalık katsayısı 1 civarındadır.
- Baca kaybı, diğer yakacaklara çok daha az olan doğalgazda yanmamış yakacak kaybı yoktur.
- Doğalgaz havadan daha hafiftir ve kuru bir gazdır.
- Çevreyi kirletmemesi özelliği ile de iyi bir yakıt kaynağıdır.
- Yakılması için, öncesinde ön hazırlık veya depolama ihtiyacı yoktur.
- Otomatik kontrole uygun bir gazdır.
- Doğalgaz kazanları, diğer yakıt kazanlarına oranla çok daha verimlidir. Kömür ve Fueloil yakıtları ile karşılaştırıldığında, yanma özelliği en iyi olan yakıttır.
- Ekonomik olması bakımından da bütçeye dosttur.
- Doğal gazın ısıl değeri, birim kütle bazında diğerlerinden çok daha yüksektir.
- Yanma süresi diğerlerine göre çok daha kısadır.
- Küçük kazanlarda da yakılabilmesi doğalgazın çok daha kullanışlı bir yakıt olmasına sebep olmaktadır.
- Su buharı oranı yüksek, hava fazlalığı azdır.
- Günümüzde doğalgaz, hem yakıt olarak, hem de hammadde olarak çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Konutlarda ve işyerlerinde yakacak olarak, termik santrallerde enerji üretmek amacıyla, endüstride; ısıtma, kurutma, pişirme, buhar elde etme işlemlerinde, konut ve iş yerlerinde ise, ısınma, sıcak su temin etme, pişirme ve soğutma işlemlerinde doğrudan kullanılabilen doğalgaz sanayide ise üretim amaçlı hammadde olarak kullanılmaktadır.
- Doğalgazın konutlarda ve iş yerlerinde ısınma ve diğer ihtiyaçlar için kullanılması doğalgaz tesisatı ile mümkün olmaktadır. Doğalgaz tesisatı ve kombi döşeme işinin güvenilir, yetkili ve uzman bir ekip tarafından yapılması en sağlıklısıdır. Biz de TT YAPI MİMARLIK olarak İstanbul’da Kombi tesisatı montajı, kalorifer tesisatı ve doğalgaz tesisatı işlerinizi, profesyonel bir şekilde uzman kadromuz eşliğinde yapmaktayız. Doğalgaz tesisatının hangi güzergahtan geçeceği, kombinin nereye konumlandırılacağı, ne kadar petek ile yaşam alanınızın en verimli şekilde ısıtılacağı konularında projelendirme yapılıp, doğru bilgilendirme ile sizlere hizmet vermekteyiz.